Alaskan Malamute artikelen

Basisinformatie                     

Oorsprong: Alaska
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Alaskan Malamute

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier   PUUR Spieropbouw  
PUUR Pees   Vitamine C

Uiterlijk
De Alaskan Malamute wordt gebruikt als sledehond, en is vernoemd naar de oorsprokelijke bewoners van Alaska de eskimo of wel, de Mahlemuts. Het ras gebruikt men aldaar voor het trekken van sleden met zware vrachten op lange afstanden. De Ruffwear Polar Trex hondenschoenen beschermen de poten gedurende lange tochten, en voorkomen wonden aan de voetkussentjes. De Alaskan Malamute behoort net als de Siberian husky tot de groep sledehonden, en word gezien als het oertype. Qua uiterlijk groter dan de Siberian husky en meer het formaat van de Wolf. Voor een snel herstel van de spieren en pezen na een lange tocht of wandeling wordt PUUR spieropbouw geadviseerd.

Iditarod,

De sledehondenrace bekent onder de naam Iditarod is wereldwijd gezien de bekende en meest uitputtende sledehondenrace in Alaska. De race begint altijd op de eerste zaterdag van maart, de start is in de hoofdstad Anchorage en finisht in Nome, de snelste tijd van deze barre tocht over een lengte van zo’n 1700 km is 9 dagen. De afstand in combinatie met extreme temperaturen tot wel -50, maakt de Iditarod tot de zwaarste uitdaging op het gebied van sledehondenraces. Sneeuwstormen, maken deze wedstrijd compleet. Tussen 1880 en 1920 werd in de wintermaanden de Iditarod route gebruikt om met sledehonden post en goederen te vervoeren naar het binnenland van Alaska. De race, en de route, is dan ook vernoemd naar deze voormalige goudzoekersplaats genaamd Iditarod. Deze voormalig belangrijke goudzoekersplaats is nu compleet verlaten. In januari 1925 brak er een difterie epidemie uit in Nome. Er waren ter plekke geen medicijnen op locatie beschikbaar, en er werd er aan grote steden in Alaska een verzoek gedaan om de daar aanwezige medicijnen naar Iditarod te brengen. Door gebrek aan regulier vervoer moest dit uiteindelijk met sledehonden gebeuren, het enige transportmiddel in de winter. In 1973 werd voor het eerst de nu overbekende Iditarod gehouden. Het is de Iditarod waar hondenschoenen voor het eerst gebruikt werden, weliswaar praten we in die tijd over hondenschoenen die toen nog handgemaakt werden om de hondenpoten te beschermen tegen koude, sneeuw en scherpe ijsstukken. Het oversteken van een rivier werd zo minder gevaarlijk voor de honden.

Sociaal
Aanhankelijk is dit ras uitermate, vriendelijk en over het algemeen en lief voor kinderen. Zeer intelligent maar daardoor ook erg eigenwijs. De Malamute is vooral gefokt om te overleven. Ze zijn wat moeilijker te trainen en hebben een consequente begeleiding in opvoeding nodig. De Malamute heeft zijn oerdrang naar jagen nog diep in zich zitten. Voor sommige Malamute genoten geldt dat ze dieren kunnen jagen, doden en in schaarse gevallen opeten. Goed socialiseren is dus van groot belang. Bewegen, dus lange wandelingen zijn noodzakelijk, om hem bij de les te houden. Alleen zijn vind de malamute ook geen feest, dus zorg zeker bij dit ras dat het aan aandacht geen gebrek heeft.

Verzorging
In tegenstelling tot wat je zou verwachten is vaak borstelen niet nodig. Pluk de vacht na de ruiperiode voorzichtig met de hand zodra de vacht op zijn volst is. Gemiddeld verhaart de Malamute 2 maal per jaar. Soms blijft de rui wat langer aanhouden, dat is afhankelijk van de temperatuur. De Alaska Malamute heeft vaak last van huidproblemen. Ondersteun de conditie van de vacht en de huid met het combinatiepakket PUUR Huid en vachtproblemen.

Gezondheid
Coat funk
Maagkering, maagtorsie
Heupdysplasie (HD)
Dwerggroei, chrondodysplasie
Zink afhankelijke Dermatosis, huidaandoening
Cataract, vorm van staar