Amerikaanse Naakthond

Basisinformatie                     

Oorsprong: Verenigde Staten
Classificatie FCI: niet erkend

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Amerikaanse naakthond

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C

TagnonPond9-6-03

De Amerikaanse naakthond ook wel American Hairless Terrier genoemd is een hondenras dat ontstaan is in de Verenigde Staten. Door een spontane mutatie binnen een nestje Rat Terriers is in 1972 deze naakthond ontstaan. De Rat Terrier word nu bewust gekruist met de Amerikaanse naakthond om nieuwe bloedlijnen te introduceren. De hond heeft geen lichaamsbeharing, met uitzondering van wenkbrauwen en snorharen heeft dit ras het dominante gen voor haarloosheid. Ook de Chinese gekuifde naakthond, Peruaanse naakthond en de Mexicaanse naakthond dragen dit gen. Soms worden er plotseling ook geheel behaarde honden geboren. Bij de Chinese naakthond heet dit Powder Puff, dit betekend dat je met ze mag fokken en showen.  Bij de drie andere naaktrassen heet het behaard en zijn niet erkende honden. Het dominante gen voor haarloosheid is nog niet geheel bekent, maar naar alle waarschijnlijkheid is homozygoot lethaal de boosdoener. Foetussen met deze eigenschappen sterven reeds in de baarmoeder af. Dit heeft als gevolg dat de geboorteverhouding naakt:behaard gemiddeld op 2:1 moet liggen.

Verzorging
Ook een hond zonder vacht heeft verzorging nodig. De kale huid vertoont vaak acne (ontsteking van de talgklier) en meeëters. Wanneer de meeëters niet regelmatig worden verwijdert ontstaan er huidontstekingen. Ook kan de haarloze huid uitdrogen en gaan schilferen, vooral de randjes van de oren drogen snel uit. Een goede wondzalf zoals Vetramil honingzalf voorkomt dat kloofjes ontstaan of herstelt aanwezige kloven in de huid. Dit ras is redelijk bestand tegen een lagere temperatuur, toch doet u er verstandig aan de hond te beschermen tegen de kou met een hondenjas. Ruffwear hondenjassen houden de hond warm en droog, hebben een perfekte pasvorm en hinderen de hond niet in zijn beweging. In combinatie met hondenschoenen van Ruffwear is uw hond perfekt beschermd tegen koude omstandigheden. In de zomer is het voldoende een  donkere huid te laten wennen aan de zon, echter de lichte en/of gevlekte huid verbrandt erg snel en moet in de zon met een beschermingsfaktor behandeld worden, net als bijvoorbeeld roodharige mensen meerdere keren per dag. Haast alle honden van dit ras hebben in mindere of meerdere mate toch wat lichaamsbeharing. Om de naaktheid te showen , zullen de bestaande haren op het lichaam weggehaald moeten worden. Dit kan door scheren of epileren. De Powderpuff varianten hebben wel beharing, daarvan moet de vacht wel goed verzorgd worden. Ze hebben een zachte haarstructuur, dus kunnen er snel klitten ontstaan. Het gebit moet goed onderhouden te worden door dagelijks de tanden te poetsen. Het ras heeft door erfelijke aanleg een zwak gebit. 

Gedrag
Alert en vrolijk. Vaak wat terughoudend naar vreemden, verder erg aktief. Erg gericht op zijn/haar baasje en heel sociaal. Leergierig is ook een eigenschap, verder echter een minder jachtinstinct dan je zou verwachten.

Gezondheid
De Mexicaanse naakthond heeft geen ernstige gezondheidsproblemen. Incidenteel komt epilepsie of een huidziekte voor. Een raar verschijnsel is de tong die uit de bek hangt.  Sommige Amerikaanse naakthonden kunnen de tong niet meer in de bek houden en laten hem dan aan de zijkant uit de bek hangen. Volgens sommige fokkers is dit te wijten aan het slechte gebit, anderen denken aan een neurologisch probleem.