Amerikaanse Staffordshireterrier

Basisinformatie                     

Andere namen: American Staffordshire bull Terrier,
Oorsprong: Verenigde Staten
Classificatie FCI: Groep 3 Sectie 3

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Amerikaanse Staffordshireterriër

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier   PUUR Spieropbouw  

PUUR Pees   Vitamine C


Geschiedenis
De Amerikaanse staffordshire terrier is een verre neef van de staffordshire bulterriër, en achterneef van de omstreden pitbullterriër. Staffordshire bulterriër is van oorsprong huishond en erfbewaker, de geschiedenis van de bulterriër is niet te scheiden van hondengevechten, berengevechten en stierengevechten. In Engeland waren vooral de hond tegen stier gevechten heel populair. Begin 19e eeuw nam de belangstelling hiervoor af en in 1835 werden dat soort gevechten totaal verboden. Wel bleven er hondengevechten plaatsvinden,  en werden er ook weddenschappen tussen hond en ratgevechten afgesloten. Voorheen gebruikte men buldogs maar die bleken te langzaam en te zwaar, zij kwamen meer tot hun recht in het vechten tegen stieren. Hun uiterlijk week erg af van de huidige Staffordshire bulterriër, ze waren duidelijk groter en minder gedrongen. Na 1835 begonnen fokkers met systematisch kruisen op bouw en karakter, waardoor nakomelingen geschikt werden voor een nieuw fenomeen, de "vechtkuil" (Engels vertaald, pit, kuil) en de pitbullterriër was geboren. pitbullterriers zijn kleiner, slanker en sneller dan de oude buldogs en konden langer en agressiever vechten. Welke terrier rassen destijds voor het kruisen werden gebruikt valt niet echt te zeggen. Er is sprake van meerdere terriërsoorten. In die tijd werden bijvoorbeeld ook jachthonden onder de noemer terriër geschaard. Wel is het bijna zeker dat de English White Terrier en de Black and Tan Terrier uit de omgeving van het Engelse Manchester en ook de foxterriër bijdroegen aan het ontwikkelen van de hond. Zo kent men de hond nu onder de naam staffordshire bulterriër, de naam als bij vele bekend.

Amerikaanse staffordshireterriër
Begin 1900 kwamen Engelse en Ierse kolonisten naar Amerika en introduceerden de honden aldaar. Zij werden hoofdzakelijk gebruikt als boerderijhond, jachthond en waakhond, en zo nu en dan ook als vechthond. Er werd verder gefokt met de honden, waarbij het doel van de fokkerij was, een gezinshond met een hoge tolerantie tegenover kinderen. Uiteindelijk werd in 1898 het eerste definitieve resultaat van een nieuw ras gepresenteerd. Pit Dog, Half and Half, American Pit Bul Terrier, PitBull, Yankee Terrier en en uiteindelijk de American Staffordshire Terrier.

Uiterlijk
De American staffordshire terriër oogt krachtig in verhouding tot de grootte van zijn lichaam. Elk deel van het lichaam is in verhouding, stevig gespierd, atletisch en razendsnel. Hij is vierkant, geblokt, in zijn bouw. Schedel is diep en wijd, zeer goed ontwikkelde kaakspieren, oren hoog in aanzet maar ver genoeg uit elkaar. Oren, gecoupeerd (Honden geboren na 1 oktober 2001 mogen niet meer gecoupeerd worden) Ongecoupeerde oren moeten klein zijn. Oren die vanaf de basis hangen moeten achtergesteld worden. Ogen, zo donker mogelijk en diep in de schedel, ver uit elkaar. Roze oogleden zijn niet toegestaan. Snuit van gemiddelde lengte, ronde bovenzijde, sterk naar beneden vallend onder de ogen. De kaken zijn duidelijk afgetekend. Onderkaak zeer sterk en het ras beschikt over zeer grote bijtkracht. Lippen strak sluitend en gelijkmatig. De boventanden moeten voor de ondertanden sluiten. De nek is zwaar, lichttelijk gebogen en taps toelopend. Vanaf de schouders, geen losse huid, de schouders zijn gespierd met ruime gespierde schouderbladen. De rug is kort, licht hellend vanaf de schoft tot de romp.


Verzorging
De Amerikaanse Staffordshire Terrier heeft een korte vacht, veel borstelen is niet nodig. Tijdens de rui periode vergt de stafford meer verzorging, met name de dode haren die achterblijven kunnen problemen opleveren. De hond kan huidproblemen ontwikkelen en geirriteerd raken van dode haren. Wat resulteerd in krabben en bijten, zo ontstaan kleine wondjes en kale plekken. Het is heel belangrijk om zeker in de rui-periode uw hond elke dag te borstelen met een speciale borstel voor kortharige honden. Het combinatiepakket Huid en Vachtproblemen hond bestaat uit een Drainage kuur, PUUR Jeuk en PUUR Omega 3. Deze natuurlijke middelen zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen, de behandeling van een jeukende huid en een goede huid en vachtconditie door omega 3.

Gezondheid

NCL
Neuronale ceroid lipofuscinose
Behoort tot de groep erfelijke stofwisselingsziektes. De stof ceroid lipofuscine stapelt in het centrale zenuwstelsel en de ogen en leidt tot schade. Eerste symptomen zijn moeilijk lopen met opgetrokken voorpoten, onstabiel staan en tegen voorwerpen aanlopen. Latere symptomen zijn trillen, struikelen en omvallen.

Cerebellaire ataxie
Bij de Amerikaanse staffordshireterriër komt cerebellaire ataxie voor. Dit is een degeneratie van de buitenste laag van de kleine hersenen, de cortex. De eerste verschijnselen van ongecontroleerde bewegingen, met name van de poten treedt op vanaf een leeftijd van anderhalf jaar. Behandeling is niet mogelijk, de hond zal na 1 tot 4 jaar niet meer kunnen lopen.

Idiopathische epilepsie
Een epileptische aanval waarbij het hele hondenlichaam betrokken is uit zich door het verkrampen van de spieren, het schokken en omvallen. De hond kan gaan kwijlen, de urine en ontlasting laten lopen. De aanval wordt voorafgegaan door anders dan zijn normale gedrag zoals onrust. Tijdens de aanval is de hond buiten bewustzijn. Na afloop van de aanval is de hond vaak gedesoriënteerd. Epilepsie heeft verschillende oorzaken. Erfelijke vormen treden doorgaans voor het derde levensjaar van de hond op. Oudere dieren worden vaak door een niet erfelijke vorm van epilepsie getroffen. Onderliggende oorzaak is meestal een hersentumor.