Berner Sennenhond

Basisinformatie                     

Oorsprong: Zwitserland
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 3

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Berner Sennenhond

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine CDe Berner Sennenhond is groot, straalt kracht uit en terecht. Onder de lange glooiende vacht huist een krachtig gebouwd lichaam. De naam berner sennen is afgeleid van het kanton Bern in zwitserland en sennen staat symbool voor de bergen en boeren bewoners. Reu, schofthoogte van 64-70 cm.  Teef, schofthoogte van 58-66 cm. Overwegend zwarte kop, met een bruinwitte aftekening, deze komt ook terug op de borst en de poten. De wintervacht beschermd tegen lage temperaturen, terwijl de zomervacht juist zorgd voor ventilatie in warmere tijden van het jaar.

Geschiedenis
Men vermoed dat het ras ontstaan is uit donkere dogachtige, meegenomen door de Romeinen toen zij arriveerden in Zwitserland. De ontwikkeling tot de huidige Berner Sennen hond is door combinaties van eerdere Sennenhonden tot stand gekomen. Het zijn de Zwitserse kynologen die zich hebben ingezet om de uiteindelijke Berner Sennen hond te ontwikkelen tot wat hij nu is. Sallant detail is dat de berner eerst Durrbachler werd genoemd, na het gelijknamige Dürrbachgebied, vak bij Bern. In 1909 werd de Dürrbachler officieel als Berner Sennen hond geregistreerd, het heeft het eerste jaar vanaf oprichting in 1908 dus de naam Dürrbachler gedragen.

Functie
De berner sennenhond is een fantastische begeleider van vee, maar ook als waakhond en trekhond staat hij zn mannetje. Ook staat dit ras erom bekent vee te beschermen en te begeleiden zonder menselijke begeleiding. Dit ras is uitermate geschikt voor het trektuig van Ruffwear Omnijore joring system. Dit tuig verbindt de hond met zijn baas en kan zowel tijdens de wintersport in combinatie met een snowboard als in de zomer met een skateboard gebruikt worden. Door de langere vacht kunnen 's winters ijsballetjes tussen de tenen ontstaan tijdens een wandeling in de sneeuw. De Ruffwear Polar Trex of Grip Trex hondenschoen geeft de poot bescherming een voorkomt de ijsvorming tussen de tenen.

Karakter
De Berner Sennenhond heeft een waakzaam, evenwichtig en beheerst karakter. Deze eigenschap toont hij binnen de huiselijke kringen en erfafscheiding. De Berner grijpt alleen in op momenten dat het echt nodig is, en is richting het gezin en zeker naar kinderen een hele aanhankelijke sociale lieve hond. Soms kan de Berner wat eigenwijze trekjes vertonen, maar is zelden agressief en zeer zelfstandig. De Berner sennenhond heeft een consequent persoon nodig om hem in training te begeleiden.

Verzorging
De vacht van de Berner moet een of twee keer per week flink doorgekamd worden, tijdens de ruiperiode wat vaker. De plekken waar de haren lang zijn, zoals achter de oren, op de borst, in de oksels en bij de achterpoten, vergen extra aandacht. Controleer de oren zeer regelmatig en ook de ruimte tussen de tenen op stukjes hard gras en takjes. Zorg dat de nagels niet te lang worden. Knip het haar tussen de tenen weg indien het te lang wordt.


Deze grote en zware honden houden het spel van apporteren langer vol met het dragen van het Ruffwear K9 hondenzwemvest. Het zwemvest heeft uitstekend drijfvermogen en wordt ook tijdens raften met de hond geadviseerd. Met sterke handvat aan het hondenzwemvest kan zelfs dit ras moeiteloos in de boot getrokken worden, mocht hij uit enthousiasme overboord gesprongen zijn.

Gezondheid
De Berner Sennenhond is razend populair en word veel als huishond gehouden. Punt van aandacht bij aanschaf van dit ras is dat hij een beperkte genetische variatie heeft, wat betekend dat er veel erfelijke afwijkingen voorkomen. De volgende problemen en ziektes kun je verwachten;
kanker
heupdysplasie
elleboogdysplasie
artritis
autoimmuunziektes
nierproblemen
Laatst genoemd kan misschien voorkomen worden door het beschikbaar stellen van vers drinkwater.
De Berner Sennenhond word gemiddeld niet oud, de levensverwachting is 8 jaar.