Bordeauxdog

Basisinformatie                     

Andere namen: Bordeaux Dog
Oorsprong: Frankrijk
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Bordeauxdog

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex     Antislip Hondenschoenen     Hondenschoen Polar Trex     Hondenjas

Honden halsband leer op maat gemaakt     Hondenzwemvest     Hondenrugzak     Trektuig voor honden

Hondentuig Webmaster Harness     Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

PUUR Jeuk     Vuurwerkangst     Glucosamine     PUUR Spier     PUUR Spieropbouw     PUUR Pees     Vitamine C

Geschiedenis
De voorouders van de Bordeauxdog zijn de Molossers, en kwamen met de Romeinen mee naar Frankrijk. Binnen de groep Molossers hebben de honden allen een brede schedel en zwaar bot.  Het woord ‘dog’ wordt voor het eerst gebruikt eind veertiende eeuw. In het midden van de negentiende eeuw waren deze oude doggen eigenlijk alleen nog befaamd in Aquitaine (het uiterste zuidwesten van Frankrijk, bij de Atlantische oceaan). Ze werden er gebruikt bij de jacht op grof wild (wild zwijn), in gevechten en voor de bewaking van woningen en vee. In 1863 vond in Parijs in de Planten- en Dierentuin de eerste Franse hondententoonstelling plaats. Bordeaux Doggen waren er onder hun huidige rasbenaming ingeschreven. Er waren verschillende typen: van Toulouse, van Parijs, en van Bordeaux, uit het laatste komt huidige Bordeaux Dog  voort. Het ras had veel te lijden tijdens de twee Wereldoorlogen, zo ernstig dat het dreigde uit te sterven na de Tweede wereldoorlog. Na de zestiger jaren van de vorige eeuw nam het aantal weer toe.


CH. Cerbère d'Escaluganto NikitaBordeauxdog puppies - Bordeauxdog.org

Gebruiksdoel
De bordeauxdog werd vroeger ingezet in het gevecht met wolven en beren. Deze moedige hond is zeer waakzaam, enorm gehecht aan zijn baas en het gezin. Dit ras straalt rust uit is evenwichtig en heeft een hoge prikkeldrempel.  Zij zijn zeer geschikt voor een gezin met kinderen mits de kinderen vroeg geleerd wordt met respect om te gaan met de hond.

Uiterlijk
De Bordeauxdog is een gepierde hond met een schofthoogte afhankelijk van het geslacht tussen de 58 en 69 cm. De vacht is kort in de kleuren mahonie tot abrikoos. Het masker is rood of zwart. In Nederland ziet men weinig zwart masker Bordeauxdoggen. De abrikoos kleurige ogen staan wijd uit elkaar en worden omlijst met altijd bewegende wenkbrauwen. Na de geboorte zijn de ogen blauw, tot de leeftijd van 7 weken. De oren zijn kort, driehoekig hoog aangezet en hangend. De neus is kort stomp en gerimpeld en heeft een lengte van 1/3  van de schedel. De kop is breed en imposant. De hals is een gespierde korte kolom en nauwelijks zichtbaar door de gerimpelde losse huid. Een teef bereikt een gemiddeld gewicht van 50kg. Een reu kan zelfs tot 80kg zwaar worden. De voorhand is breed en krachtig.


Karakter
De bordeauxdog is van origine een waak- en verdedigingshond, een taak die hij moedig uitvoert, zonder daarbij agressief te zijn. Hij blijft alert en houdt ook vanaf zijn slaapplaats de boel in de gaten. De bordeauxdog is een zeer trouwe en aanhankelijke hond, en zal voor zijn baas en gezin door het vuur gaan. De bordeauxdog houdt van kinderen, vooral van de kinderen die tot het gezin behoren. Het typerende is zijn kalme aard en de onverstoorbare rust die hij uitstraalt. Ondanks hun zware bouw kunnen ze een goede rensnelheid ontwikkelen en gezonde exemplaren hebben een goed uithoudingsvermogen. Deze uitgesproken eerlijke honden verdienen een goede baas die hen met respect behandelt. (bordeauxdog.org)

Omgang en opvoeding
De bordeauxdog heeft een koppig en arrogant karakter maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de bordeauxdog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een herdershond; de bordeauxdog heeft nooit haast. Geduld, doorzettingsvermogen en enthousiasme zijn de toverwoorden voor een goede opvoeding, aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd wordt, positief zijn en op het juiste moment belonen zijn de sleutels tot succes. Zie ook Bordeauxdog proof...

Gezondheid en voeding
De bordeauxdog behoort tot de grote hondenrassen en is daarmee gevoelig voor botafwijkingen als HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie). Vanaf de leeftijd van 18 maanden moet door middel van een röntgenfoto's onderzocht worden of en in welke mate HD en ED aanwezig is. Deze onderzoeken worden beoordeeld door de Raad van beheer op Kynologisch Gebied Nederland. Ondanks dat men al decennia lang generaties onderzoekt op deze (erfelijke) botafwijkingen kan men concluderen dat ondanks de inspanningen van de serieuze fokker deze botafwijkingen niet geheel verdwijnen. Voeding en beweging hebben een belangrijke rol in het eventueel ontwikkelen van HD en ED. Vitamine C s een van de meest belangrijke Vitamine voor onze hond. Ook de Vitamine die de strijd aangaat met het voorkomen van gewrichtsproblemen als heupdysplasie, en de behandeling van deze aandoening. Deze Vitamine zorgt voor een gezonde ontwikkeling van botten, spieren en bloedvaten. Tot de veertiger jaren van de vorige eeuw waren er geen honden met heupdysplasie. Waarom? Deze honden aten nog op een natuurlijke manier en kregen voldoende Vitamine C binnen uit natuurlijke bronnen als groente. Boerderij honden aten bovendien de uitwerpselen van koeien en paarden. Sinds de komst van commercieel voedsel is heupdysplasie enorm toegenomen. De hoeveelheid vitamine C die aan dit voedsel is toegevoegd is veel te laag en bovendien op basis van chemisch ascorbinezuur! U kunt zich voorstellen dat wanneer honden opgroeien met dit voedsel er een enorm vitamine gebrek ontstaat wat resulteert in slechte ontwikkeling van de botten en gewrichten.  NOW Magnesium ascorbaat poeder, de meest geschikte vorm van vitamine C! Deze minerale vorm van Vitamine C betreft een in vet oplosbaar, 100% zuurvrij Vitamine en is zeer geschikt voor dieren. De Vitamine C-activiteit ligt rond de 86%!, wat betekent dat onze hond deze Vitamine optimaal kan opnemen in het lichaam, in tegenstelling tot het ascorbinezuur.

Formaat
Het gewicht van een Bordeauxdog varieert tussen de 50 en de 80 kilo en wordt gevormd door een zware botstructuur en spiermassa. Dat betekent dat zijn baas letterlijk sterk in de schoenen moet staan om de Bordeauxdog mee uit te nemen op zijn dagelijkse wandelingen. Heb niet de illusie dat een slecht luisterende bordeauxdog netjes aan de riem loopt, zodra zijn interesse voor andere dingen groter wordt dan voor zijn baas volgt het probleem dat omschreven kan worden als "hond laat baasje uit". De Bordeauxdog is weliswaar groot en sterk, maar ook erg aanhankelijk. Hij ligt graag bij zijn baas en eenmaal volwassen klimt hij zonder probleem op de bank om gezellig bij zijn baas te liggen, waardoor meteen de gehele bank in beslag wordt genomen. Een bordeauxdog wil het zijn baasje gelukkig graag naar de zin maken en doet alles voor zijn gezin, dus vroegtijdig aanleren waar hij zijn grote lijf wel en niet mag neerleggen voorkomt veel duw- en trekwerk. Een ander belangrijk punt is dat de bordeauxdog een snel groeiend ras is, met een zeer snel groeiend beendergestel dat kwetsbaar is voor gewrichtsproblemen. De bordeauxdog groeit het eerste levensjaar omhoog en het tweede levensjaar in de breedte. Het is vooral tijdens het eerste levensjaar belangrijk om de mate van beweging te beperken en goed te letten op de voeding. Op die manier kunnen veel gewrichtsproblemen voorkomen worden. De bordeauxdog wordt niet erg oud, de gemiddelde levensverwachting is 8 tot 10 jaar, maar uitzonderingen van 12 jaar oud zijn ook bekend.

Met zijn zware borstkas is de Bordeauxdog topzwaar, ook in het water! Het is niet vanzelfsprekend dat een Bordeauxdog direct kan zwemmen. Zijn topzware lichaam aan de voorzijde moet hij leren hoog te houden. Het Ruffwear K-9 float coat hondenzwemvest is een uitkomst om de hond onbezorgd te laten zwemmen. Ook tijdens een boottochtje is een hondenzwemvest geen overbodige luxe. Wanneer de hond onverwacht overboord springt kan hij gemakkelijk aan het stevige handvat van het K-9 zwemvest in de boot getrokken worden. Voor wandelingen in het bos, bergachtig terrein en heet asfalt is het raadzaam de hondenpoten te beschermen met Ruffwear Grip trex hondenschoenen. De voetzolen zijn met de hondenschoen beschermd, slijten niet af en kloven worden voorkomen. Let goed op de maat van de hondenschoen. De voorpoten zijn bij de meeste Bordeauxdoggen groter dan de achterpoten. De hondenschoen van Ruffwear is per twee stuks verkrijgbaar.


Bordeauxdog teefje met Ruffwear Grip Trex schoenen

Dankzij de de film Turner & Hooch uit 1989 heeft het ras meer bekendheid gekregen. Een bordeauxdog speelt een hoofdrol aan de zijde van Tom Hanks.

 Ben jij Bordeauxdog proof?

bron: bordeauxdog.org
Ga bij je zelf te rade ! Misschien zou je willen dat je Bordeauxdog proof bent , maar eigenlijk is zo’n stoere zware griezelige rimpelige eyecatcher meer een aanvulling op je ego, dan een weloverdachte beslissing. In het laatste geval, voor jou beter geen Bordeauxdog. Ik hoop dat je even de tijd zult nemen deze pagina rustig door te lezen, zodat mijn jarenlange ervaringen met meerdere Bordeauxdoggen jou zullen helpen om de juiste beslissing te nemen.


De Bordeauxdog………,


Is niet zomaar een hond en zeker niet te vergelijken met een Bouvier of een Herder of Golden Retriever. Een Bordeauxdog is een gevoelswezen en erg initiatiefrijk, dit is duidelijk zichtbaar aan zijn gezichtsuitdrukking, zeker omdat net zoals bij de apen, hun ogen, lippen en alles verradende wenkbrauwen geen geheimen kunnen bewaren!


De Bordeauxdog is een bijzonder ras, ik ben in mijn leven nog geen ander ras tegen gekomen waar de woorden trouw en aanhankelijkheid zo’n primaire rol spelen.


Dit klinkt fantastisch, en dat is het ook, wie zoekt dat niet in een hond ?.


Uit ervaringen uit mijn omgeving bij mensen met Bordeauxdoggen komt één karaktertrek sterk naar voren en dat is samen met zijn gezin………alles!


Vakanties, zijn voor een Bordeauxdog verschrikkelijk …..  “Zij gaan weg zonder mij hoe kan ik nou op ze passen en ze beschermen?” Dat is het enige wat hem bezig houdt als jij loopt te hossen en feesten in Spanje of een ander zuidelijk land, terwijl hij opgesloten zit op een tijdelijk opvangadres afwachtend of alles wat hij bezit hem nog komt halen….. ooit!!? Bordeauxdoggen lijken zichzelf te kunnen vernietigen zodra ze door omstandigheden gedwongen worden afscheid te moeten nemen, regelmatig komt het voor dat na een gezinsverandering er plotseling allerlei lichamelijke problemen de kop op steken, soms zelfs met de dood tot gevolg. Tijdens de dagelijkse wandeling zal er regelmatig een aanslag gepleegd worden op je incasseringsvermogen. Houdt dus rekening met het feit dat de mens het enige wezen op aarde is dat oordeelt op uiterlijk! Het grote verschil tussen het wandelen met een Bordeauxdog of een ander gemiddeld hondenras, zal ik je proberen duidelijk te maken. Tegemoetkomende voetgangers maken regelmatig rechtsomkeert zoniet dan wordt er vaak gevraagd: Heeft ie al gegeten ?,  Houdt u hem wel goed vast ?, Is ie agressief ?, Gatverdamme hij kwijlt!


Nogmaals! Houdt rekening met het feit dat de mens het enige wezen op aarde is dat oordeelt op uiterlijk!  Maar er is een lichtpuntje!


Het komt ook voor dat auto’s stoppen, mensen enthousiast op je toe komen lopen om te vertellen dat ze er zo schattig uit zien. Tsja?!  De Bordeauxdog heeft wat te verwerken, van het ene uiterste in het ander!!


Nog interesse?


Training!


De Bordeauxdog heeft een koppig en arrogant karakter, maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de Bordeauxdog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer, want intelligent is dit ras uitermate. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Herdershond, de Bordeauxdog heeft nooit haast, nog interesse?


Schreeuwen, en brullen helpt niet! Dan bereik je het tegenovergestelde en dat is niet wat je wil, toch?


Fysiek geweld zoals slaan en schoppen moet niet eens in je gedachten opkomen, nooit en te nimmer sla of schop je een huisdier!!. 


Geduld, doorzettingsvermogen, en enthousiasme zijn de toverwoorden aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd word, positief zijn en op het juiste moment belonen, dat zijn de sleutels tot succes.


Het formaat van een Bordeauxdog………….


Varieert tussen de 40 en de 70 kilo, en natuurlijk heb je uitschieters, maar in ieder geval zul je sterk in je schoenen moeten staan om de Bordeauxdog mee uit te nemen op zijn dagelijkse wandelingen. Heb niet de illusie dat je in staat bent een slecht luisterende Bordeauxdog netjes aan de riem naast je te laten lopen, zodra zijn interesse voor andere dingen groter wordt dan voor jou heb je een probleem dat als volgt omschreven kan worden; Stuiterbal laat hond uit.


Nogmaals! Leer de bordeauxdog zeker alle basiscommando’s zoals boven beschreven.


Ik heb nog een belangrijk punt te melden dat zowel met de training als met de groei te maken heeft….


De Bordeauxdog is een snel groeiend ras, met een zeer snel groeiend beendergestel, dat betekent dat hij het beste aangelijnd kan blijven totdat hij minimaal één jaar oud is, dus geen rondjes om zijn as laten draaien, geen onverwachte extreem harde rukken aan de lijn, niet met ballen laten spelen, zoveel mogelijk met je stem corrigeren is de weg om heel veel jaren van je gezonde Bordeauxdog te kunnen genieten, nog interesse?


Op vakantie met je Bordeauxdog…….


Is voor mij geen vervelende gedachte en zeker iets om steeds naar uit te kijken, maar vergt wel de nodige voorbereiding, zeker in mijn geval met drie van deze bijzondere exemplaren ( een reu en twee teefjes).


Lang leve de camping, ….camping hoor ik je denken?!! Dat is toch geen ontspannen vakantie? Juist wel!


Koop een sleurhut en geniet met het hele gezin op een ANWB Europa camping met alle faciliteiten voor de kinderen, voor de honden en voor jezelf ( onze vaste camping heeft bijvoorbeeld ook hondendouches)


Geen last van de mensen naast je, je hebt immers Bordeauxdoggen, geen koffietijd met onbekende positievos, je hebt immers Bordeauxdoggen, nog interesse? 


Kwijlen………..


Een veelgehoorde vraag! Mevrouw deze honden kwijlen toch heel erg?


Inderdaad Bordeauxdoggen produceren in de regel iets meer vocht dan andere rassen, maar niet zo overdreven veel wat meeste mensen denken, en heeft voor een groot deel met de manier van voeden te maken. Geef een Bordeauxdog nooit koekjes, chocolade (vergif voor honden) of andere lekkere dingen, terwijl je zelf al dan niet gezellig met andere mensen koffie of een borreltje zit te drinken.


De Bordeauxdog krijgt alleen eten uit zijn voerbak en nooit uit de hand, uiteraard kun je als je met je hond buiten loopt en je wilt hem belonen een hondenkoekje geven, maar dat is natuurlijk een andere situatie, dat is belonen van een brave actie. Anders creëer je een bedelaar en bedelaars kwijlen nu eenmaal en zeker een bedelende Bordeauxdog.


Ben jij Bordeauxdog proof?……..


Was de vraag die gesteld werd aan het begin van deze pagina, dat kan niemand voor jou beslissen, dat moet je zelf ondervinden. Zijn er na het lezen van deze ervaringen, twijfels versterkt, dan is een ander ras waarschijnlijk meer geschikt voor jou. Een Bordeauxdog is voor mij niet zomaar een hond hebben, zeker met drie van deze jongens ben ik per dag meer tijd bezig met de honden dan menigeen met zijn parttime baan.


Ik kan alleen voor mezelf en mijn gezin oordelen, en deze informatie zoveel mogelijk delen met mensen die de tijd nemen om te onderzoeken, ben ik wel Bordeauxdog proof of wil ik gewoon een hondje?.