Bouvier Belge des Flandres

Basisinformatie                     

Andere namen: Bouvier des Flandres
Oorsprong: België
ClassificatieFCI: Groep 1 Sectie 2

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Bouvier Belge des Flandres

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


Oorsprong
Officieel vlaamse koehond genoemd in de volksmond vaak Bouvier, afgeleid van het Belgisch-Franse Bouvier Belge des Flandres is een hondenras dat zijn oorsprong in België vindt. De Bouvier is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende rashonden zoals de de Mâtin Belge (trekhond) de wolfshond, en de Lakense herder. Van oudsher werd dit ras gebruikt als veedrijver, wat ook zijn naam verklaart (rund is bouef).en later vaak ook als waak en patrouilehond. Pas in begin jaren 20 werd de naam Bouvier Belge des Flandres officieel geregistreerd, waarna het ras officieel erkend werd bij de FCI. En sinds 1965 kent men het ras met als officiële naam dus als Bouvier Belge des Flandres.

Karakter
De Bouvier wordt nog steeds voor bovenvermelde taken ingezet maar is door zijn goede reukvermogen tegenwoordig ook goed te gebruiken voor speur en reddingswerkzaamheden. Een heel belangrijk onderdeel van het karakter van de bouvier Belge des Flandres is dat hij aangeleerde acties uiteindelijk zelfstandig uitvoerd. Tegenwoordig wordt de Bouvier overwegend als gezinshond gehouden. Indien de keuze bij het aanschaffen van een rashond valt op de Bouvier, dan stelt dit ras niet vaak teleur. Dit ras gedijt fantastisch binnen huiselijke kring en is zeer kindvriendelijk. Een punt van aandacht is de aandacht, alleen zijn in huis voor lange tijden kan frustratie en slopen van huisraad tot gevolg hebben.

Uiterlijk
Sinds 1989 bestaat er een coupeerverbod van de oren en de staart en heeft de bouvier zijn uiterlijke kenmerken terug, dit geld voor Nederland maar ook voor andere landen binnen Europa. De meest voorkomende kleuren zijn peper en zout gestroomd, zwart, grijs en blond. De laatst genoemde kleur is officieel nooit erkent als raskenmerk, en ontstaan in de jaren 80 als kleurvariant puur op uiterlijk. Deze uitschieter in kleur heeft geen effect op het karakter, en is onveranderd gebleven.

Verzorging
De bouvier heeft een dubble vacht en moet regelmatig getrimd worden. Door de onderste dichte en korte vacht is het ras gevoelig voor Hot spots.
Omdat de langere bovenvacht de plek bedekt ziet men een hotspot vaak over het hoofd. Een Hot spot kan alsvolgt behandeld worden;
Scheer of knip de haren weg. De stinkende wond die zich hieronder bevind heeft een etterige afscheiding. De wond broeit en wordt steeds groter. Was een paar maal per dag de wond uit met Biotex. Spoel na met water, droog de wond goed en gebruik na deze reiniging Espree Hot spot foam. Deze wondzalf vermindert jeuk en heeft een verkoelende werking. Let ook op klitvorming in de liezen, in de oksels en de zogenoemde broek. Regelmatig borstelen en trimmen is van belang.

Ouder wordende hond

Door zijn langere vacht ook tussen de tenen kunnen oudere honden last krijgen op gladde vloeren met opstaan. De hond is gebaat bij hondenschoentjes die een antislip functie hebben zoals de Ruffwear Grip trex of Ruffwear Summit Trex. Deze schoentjes kunnen ook binnenshuis gedragen worden. zorg voor voldoende beweging maar laat de hond iets vaker uit en ga kortere afstanden wandelen. PUUR Glucosamine werkt ondersteunend op een goede functie van gewrichten, pezen en spieren.