Chihuahua

Basisinformatie                     

Andere namen: Taco Bell Dog
Oorsprong: Mexico
Classificatie FCI: Groep 9 sectie 6

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Chihuahua

Hondenartikelen 

Antislip Hondenschoenen  
Honden halsband leer op maat gemaakt  
Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C   Traanstreepverwijderaar


Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Chihuahua is veel te vertellen. Dit hondenras is het oudste en kleinste ter wereld. Oorspronkelijk komt de Chihuahua uit Mexico en is vernoemd naar de gelijknamige provincie. Halverwege de 19e eeuw werd het ras opnieuw ontdekt. Voor de verschillende Indianen volkeren, de Tolteken van 1000 tot 1150 en later de Azteken speelden de Chihuahua honden een belangrijke rol. Het vermoeden bestaat dat de honden in de eerste geschiedenis tijdens de periode van de Tolteken in het wild leefden. De hondjes werden getemd en gehouden als huisdier. Ook was de hond heilig, de overtuiging bij de oude volkeren was dat deze hond de ziel van zijn overleden baasje naar de andere zijde kon brengen. Ook werden zij gebruikt als zoenoffer bij begrafenissen. Volgens andere vertellingen zou het ras uit China afkomstig zijn. De Chinezen met een voorliefde voor het fokken en kweken van dwergachtige dieren en planten zouden het ras ongeveer 200 jaar geleden met de handel naar Europa gebracht hebben. In Engeland heeft de Chihuahua fokster Eileen Goodchild de geschiedenis van de hond onderzocht, en is tot de overtuiging gekomen dat de afkomst van deze kleine hond op Malta is. Volgens medewerkers van het Brits museum werd het hondje vanuit Carthegena in de 7e eeuw uit Noord Afrika naar Malta gebracht. Op Malta wordt eeuwenlang een gelijkend Chihuahua hondje gefokt met als typisch kenmerk de fontanel in de schedel wat het hondje het zogenoemde appelhoofdje geeft. Dit typische kopje werd door een pottenbakker 55 jaar voor Christus uitgebeeld in twee beeldjes van hondjes met grote staande oren en bolle appelvormige schedeltjes. Een andere bekende fokster van het ras Hilary Harmar heeft tijdens haar reizen en verblijf in Mexico ook onderzoek gedaan naar de herkomst van het ras ook wel Chi’s genoemd. In een zeer afgelegen gebied trof zij een geïsoleerd dorp aan met veel Chihuahua’s waaruit men mag aannemen dat het ras wel degelijk uit Mexico afkomstig is. In de periode van de Spaanse verovering in Midden en Zuid Amerika begin 16e eeuw trof men ruim 25 hondenrassen aan bij de indiaanse volkeren. Slechts 3 bekende hondenrassen zijn daar nu nog van over; de naakthond, Colima en kortharige Chihuahua. Wat in ieder geval een feit is dat sinds mensenheugenis de hondjes van het Chihuahua type met grote staande oren, een fontanel, hoogbenige fijne botstructuur, de kenmerkende platte behaarde staart  en klauwachtige pootjes in het zuiden van de provincie Chihuahua op een grote haciënda de hondjes in grote getalen voorkwamen. De bewoners fokten de Chihuahua zoals hun voorouders dat ook deden.

Uiterlijk
Chihuahua’s hebben een korte of lange vacht. De kortharige hond heeft glanzende zachte vacht, de langharige heeft zacht fijn en stijl tot golvend haar. De vacht is in de winter dik, ’s zomers verliest hij tijdens de rui het overtollige haar zodra het warmer wordt. De kleur varieert van creme, oranje, cacoa, smoke en graankleurig tot het donkerder lavendel, merle, licht zwart en zwart. Alle kleurschakeringen en combinatie zijn toegestaan met uitzondering van de kleur merle. De langharige Chihuahua heeft een kraag rond de nek en lange haren aan de oren.  De schofthoogte van een Chihuahua is ongeveer 20cm. Het gewicht is tussen de 1,5kg en 3kg. Lichter dan 500g en zwaarder dan 3,5 kg is niet toegestaan. De lengte van het lijf hoort langer te zijn dan de schofthoogte.Het zijn sterke stevige honden in tegenstelling tot wat gedacht wordt. Ze worden tussen de 10 en 20 jaar oud. Kenmerkend voor dit ras is het zogenoemde appelhoofdje. Een open fontanel is toegestaan.

Karakter
Met zijn kleine gestalte heeft deze hond een macho karakter. zij kunnen scherp en fel zijn tegen andere honden zelfs tegen de grote rassen. Men is geneigd het hondje op te nemen, achter dit versterkt zijn ongewenste dominantie. Het zijn levendige uiterst intelligente honden, dapper en zeer waaks. De kleine hond is erg gehecht aan zijn baasje en vaak aan 1 persoon. echter is het wel een gezinshond en kunnen ze overweg met allle gezinsleden ook met kinderen. Een Chihuahua heeft veel aandacht nodig. Met zijn aanhankelijke aard stelt hij het gezelschap van zijn baasje op prijs en ligt het liefst de hele dag op schoot.

Verzorging
Gezonde voeding is belangrijk. Met zijn kleine maagje kan de hond niet in 1x een grote portie eten. Geef de hond meerdere malen per dag een kleine portie.
Een Chihuahua heeft weinig verzorging nodig. Een keer in de week kammen, ook bij de langharige Chihuahua is voldoende.