Engelse Bulldog

Basisinformatie                     

Oorsprong: Engeland
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2.1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Engelse Bulldog

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak  
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


De Engelse Bulldog, bulldog(stierhond) valt onder de middelgrote hondenrassen.

Geschiedenis

Dit ras is een nauwe bloedverwant van de Molosser, genoemd naar de landstreek Molossus in Griekenland. De naam Bulldog komt voor het eerst voor vanaf 1631, graaf Warren uit Stanford word gezien als ontdekker en ontwikkelaar van de huidige Engelse Bulldog. Hij zou op het idee gekomen zijn om een rastype te ontwikkelen dat zijn mannetje stond tijdens ophitsen en sturen van stieren. Hij organiseerde vervolgens gevechten tussen honden en stieren, wat uitgroeide tot een populair volksvermaak. Honden moesten bij voorkeur zwaar zijn en het liefst uitgerust met brede kaken. Het ras Engelse Bulldog is uiteindelijk ontstaan na jaren fokken met deze honden op uiterlijk. Het scherpe karakter van de Bulldog is er bewust in gefokt dat maakte het plaatje betreft de perfecte stierenvechter uiteindelijk compleet. Er ontstond een rastype met harde brede schedel en brede kaak, met naar achteren gerichte hoektanden. Vast houden wat ze te pakken hadden tot het bittere einde, gecombineerd met een ijzersterke wilskracht vormde de Engelse Bulldog tot wat hij nu is. De terug liggende neus is geen toeval, het geeft hem de ruimte om adem te halen zonder los te laten. Ook de korte, ver uit elkaar geplaatste voorpoten hebben een functie het geeft dit ras een stevig positie om maximaal te presteren.

Uiterlijk
De Bulldog heeft een korte vacht, gegeulde wangen, sterke dikke voorpoten, de achterpoten wat langer. De Engelse Bulldog mag tussen de 22 tot 25 kilo wegen. De vachtkleuren variëren in roodbruin, beige, gestroomd, wit en wit gevlekt.

Verzorging
De korte vacht heeft weinig verzorging nodig af en toe borstelen volstaat. In de ruiperiode kunt u wat vaker borstelen, gebruik bij voorkeur een rubberen borstelhandschoen om de losse haren te verwijderen. De Engelse Bulldog kan niet goed  tegen warmte. Dit komt mede door de korte snuit, de kans op ademhalingsproblemen zijn dan aanwezig. Houd hem uit de zon,  in de zomer alleen lichte activiteiten. Wel moeten de huidplooien regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden, zodat bacteriën geen kans krijgen. Houd de ogen goed schoon met Oculoheel en Espree Tear Stain & Spotremover traanstreepverwijderaar.  Geef juiste en afgepaste voeding, zodat hij niet te dik wordt.Gezondheid
Ademhalingsproblemen.
Gewrichtsproblemen aan de heupen en knieën.
Problemen met paren en het werpen van pups.

De Old English Bulldog is een variant, hij word soms ook Victorian Bulldog genoemd. Is wat zwaarder gebouwd en staat hoger op zijn poten.