Engelse Staffordshire bullterriër

Basisinformatie                     

Oorsprong: Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 3 Sectie 3

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Engelse Staffordshire bullterriër

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine CDe Engelse Staffordshire bullterriër is een middelgroot ras, oorspronkelijk gefokt voor stieren en berengevechten. Honden die zich hadden bewezen werden gemixt. En ontwikkelde uiteindelijk tot de huidige Staffordshire bullterriër. Honden en stierengevechten werden verboden in 1835, heden ten dage is de Staffordshire bullterriër  een fijne gezinshond ondanks zijn bloederig verleden.

Uiterlijk
Het ras is heeft een korte, gladde en dichte vacht, is goed gebalanceerd en geproportioneerd, vrij sterk voor zijn grootte, gespierd, actief, vlug en behendig. Schouderhoogte 35 tot 40 centimeter, gewicht reuen 13 tot 17 kilogram, gewicht teven 11  tot 16 kilogram. Vachtkleuren variëren van zwart/rood tot reebruin of geelbruin, zwart/wit. Of elk van deze kleuren in combinatie met wit. De Staffordshire bullterriër heeft een diepe brede schedel en een duidelijke stop tussen de snuit en schedel. Zwarte neus, korte muil aangevuld met sterke kaken. De Staffordshire heeft een, schaarbeet dus geen onderbeet zoals bijvoorbeeld de Engelse buldog of de Bordeauxdog. De Staffordshire bullterriër heeft vaak donkergekleurde ogen, afwijkende kleuren zijn toegestaan maar moeten wel in relatie tot de vachtkleur zijn. De ronde ogen zijn recht vooruitkijkend en middelgroot. De oren zijn roze en halfstaand, hangende, of recht staande oren zijn niet toegestaan. Kenmerkend is de gespierde, korte nek. De Staffordshire bullterriër heeft iets uit elkaar geplaatste voorbenen en een middel grove beenstructuur. De schouderpositie is wat naar achter gepositioneerd, met stevige ellebogen. Het lichaam is kort, met een brede borstkas. Duidelijk aanwezig zijn de gespierde dijen en standvastige achterpoten, De staart is niet gecoupeerd is middellang en laag aangezet.

Karakter
De hond is territoriaal, opmerkzaam en waaks. Richting andere honden kan de Staffordshire bulterriër soms onbereikbaar overkomen. Staffordshire reuen zijn onderling veelal dominant, en dient men oplettend te zijn tijdens ontmoetingen. Met kinderen kunnen ze overwegend goed overweg, andere diersoorten geven vaak geen problemen.

Verzorging
Dagelijks borstelen is aanbevolen omdat losse haren vaak blijven hangen in de vacht, vervolgens ontstaan er rode plekjes en bijt de Stafford zich tot bloedend om van de jeuk verlost te worden. Veel beweging is een must het is een zeer speels en actief ras.

Gezondheid/afwijkingen
Neuronale ceroid lipofuscinosis
Cerebellaire corticale degeneratieI
Epilepsie
Heupdysplasie
Allergieën
Voorste kruisband risico