Franse bulldog

Basisinformatie                     

Oorsprong: Frankrijk
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 11 #101

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Franse bulldog

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen  Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak  
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C

De Franse Bulldog is met zijn kleine gespierde verschijning een stoere hond. Opvallend is de platte en brede neus. De rechtopstaande vleermuisachtige oren geven hem een eigenwijze kop. De zeer korte staart is vaak krom.  Deze gezelschapshond kan ook zeer waaks zijn. De schofhoogte is afhankelijk van het geslacht tussen de 25 en 35 cm. De vacht is kort en glanzend.

Karakter
De Franse bulldog heeft een onstuimig en levendig karakter. Het is een echte mensenvriend en bovenal kindervriend. Hij is erg op de baas gesteld en kan erg jaloers zijn wanneer er niet voldoende aandacht wordt gegeven. Vooral in een roedel eist hij zijn aandacht op. Mits goed gesocialiseerd met andere honden, bij voorkeur dogachtigen is deze hond een echte aanwinst. Hij is moedig, waaks, zeer nieuwsgierig en speels tot op hoge leeftijd. De combinatie met dogachtigen is de meest geschikte. De karakters begrijpen elkaar en verstaan elkaars lichaamstaal. Ook met grote dogachtigen zoals de Bordeauxdog kan hij goed overweg. Met zijn kleine gespierde lichaam kan hij de het spel met de grote lobbissen goed aan.

Geschiedenis

Kynologen zijn het over de herkomst van de Franse bulldog niet eens. De afstamming van de Engelse bulldog wordt vermoed, zijn rechtopstaande oren zou voortkomen uit de kruising met kleine Franse Terriers. De kleine bulldogen die uit deze combinatie ontstonden werden ook wel Toy Bulldoggen genoemd werden gefokt rond Nottingham in Engeland. Dankzij de hoge werkloosheid in Engeland in de 19e eeuw gingen veel arbeiders naar noordwest frankrijk om zich daar te vestigen. Zij namen de toen zeer populaire kleine toy bulldoggen mee. In de daaropvolgende eeuw werd het ras populair in Frankrijk. De honden werden gebruikt in de arena voor gevechten tegen stieren. Het ras werd als eerste erkend in de Verenigde Staten. 

Kleuren
De dichte, glanzende en korte vacht komt in de toegstane kleuren gestroomd en fawn. Van deze twee kleuren komt de bonte variant voor; gestroomd-bont en fawn-bont. Alle nuances van fawn zijn geoorloofd, van rood tot licht bruin (café au lait). Volledig witte honden worden geclassificeerd als gestroomd fawn met overwegend witte platen. Gestroomd is zwart en fawn die samen een streepjespatroon ("brindle" )vormen  waarbij de zwarte kleur overheersend is. Een weinig wit is toegestaan. Jonge honden zijn vaak geheel zwart zijn waarbij de stroming op latere leeftijd ontstaat. Zwart is geen diskwalificerende kleur. Fawn is effen en egaal reebruin met een kleurvariatie van rood tot lichtbruin, alle nuances zijn toegestaan. Een weinig wit is toegestaan.

Wandelen en inspanning
De Franse bulldog is met zijn krachtige zwaar gebouwde lichaam in combinatie met de korte neus ( brachycephaal )niet geschikt voor inspanning bij warm weer. Veel Franse bulldoggen hebben ademhalingsproblemen, echter een wandeling tot ongeveer 18 graden is voor de meesten geen probleem. Overigens zijn het vaak zonaanbidders en koesteren zij zich in het zonnetje als een kat.

Verzorging
De ogen en gezichtsplooien vragen extra veel aandacht en moeten regelmatig verzorgt worden. Vooral bij de lichte fawn café au lait kleurige honden ontstaan er zichtbare traanstrepen. Deze zijn goed te behandelen met een natuurlijk middel zoals Espree Traanstreepverwijderaar. De ogen kunnen een lichte ontsteking van het bindvlies vertonen. Dit uit zich in troodheid en tranen. Heel, Oculo heel is een natuurlijke oogdruppel die het probleem van licht ontstoken ogen snel aanpakt.

Voor dit hondenras zijn de Ruffwear Summit Trex schoentjes het meest geschikt. Dankzij de verkrijgbaarheid in zeer kleine maten is er voor de Franse bulldog altijd een geschikte hondenschoen. Let wel op het verschil tussen voor- en achterpoot. Doorgaans verschillen deze 1 maat.