Golden Retriever

Basisinformatie                     

Oorsprong: Schotland
Classificatie FCI: Groep 8 Sectie 1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Golden Retriever

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine CGeschiedenis
Vanaf eind 18e eeuw was de zwarte Labrador retriever met glooiende vacht bekend en geliefd in het zuiden van Schotland. Gele/Gouden of golden retrievers, zoals ze nu genoemd worden, waren nauwelijks of niet bekend, alleen leden van een paar belangrijke families en hun naaste vrienden kenden en waardeerden deze huidige kleur. Later ontstond verspreiding over de grootste delen van Engeland, het eigenlijke ontstaan en verdere details van de golden retriever is daardoor niet uitvoerig en in detail vastgelegd. Er bestaat wel een stamboek bijgehouden door een man genaamd Dudley Marjoribanks, die vanaf de jaren 1830 een boek bijhield waarin hij de naam en herkomst noteerde van met name Setters, en Pointers. Ook vermelde hij Greyhounds en de Spaniël. Het boek verteld ons dat vanaf 1838, een jaar of twee ook Beagles aanwezig waren. Pas in 1842 wordt er iets geschreven over de retriever, een zwarte uitvoering, en pas in 1852 van een tweede. Vanaf half 1800 zijn er in dit boek ook Ierse spaniëls vermeld. Ook de Greyhound maakt in 1848 voor het eerst plaats voor de Deerhound. Verder vermeld het boek dat hij het landgoed Guisachan aankocht. Op dat moment werden zijn kennels verder uitgebreid, en kregen de retrievers meer bekendheid.

Karakter
De omgang met andere honden gaat vaak goed, vergeet binnenshuis echter niet dat dit ras behoort tot de jachthonden en dus veel energie heeft. Krijgt dit ras weinig beweging dan zou dit kunnen uitdraaien op een hyperhond, omgang met kinderen zal dan beter onder toezicht van ouders kunnen plaatsvinden.
Dit ras is bijna niet uit het water te houden! Tijdens een boottocht is het verstandig de hond een hondenzwemvest aan te geven.. het Ruffwear K-9 float coat hondenzwemvest heeft een sterk handvat zodat wanneer de Golden retriever onverwacht overboord springt in diep water, hij moeiteloos door zijn baasje in de boot terug getild kan worden. Deze honden kunnen gemakkelijk meegnomen worden tijdens tocht door de de bergen. Zelfs voor het echte klimwerk is een een speciaal tuig ontworpen om de hond veilig hoogtes te laten overbruggen. Dit klimtuig het Ruffwear DoubleBack Harness heeft sterke punten voor de bevesting van het klimtouw. De Ruffwear Grip trex hondenschoenen beschermen de voetzooltjes tegen scherpe stenen tijdens een bergwandeling en tegen heet asfalt. Bovendien slijten de nagels van honden snel op ruw terrein, vaak tot bloedens toe. Hondenschoenen zijn in dat geval geen overbodige luxe. Meet de maat van zowel de voorpoot als achterpoot. Honden hebben doorgaans een kleinere maat achterpoot.


De vacht
De vacht van de golden retriever is lang en dik met een waterafstotende ondervacht en heeft naast regelmatig borstelen weinig verzorging nodig. Deze honden komen in verschillende kleuren voor, van wit tot donkere kleuren, uitlopend richting mahonie.


De schedel
De schedel van de golden retriever is goed in verhouding, mooie strakke lijnen en stevig op de hals. De schedel is wijd, de snuit krachtig, breed en loopt diep door. De neus is zwart en de oren zijn middel groot.


Lichaam
Het lichaam is in verhouding met korte lendenen, diepe en mooi gebogen ribbenkast en lang gestrekte schouderbladen. De golden retriever heeft een sterke botstructuur. Schofthoogte van de reuen is 55-60 cm en van de teefjes 50-60 cm.


Verzorging
Onze huidige retriever heeft met name te maken met de glooiende vacht. Deze zal regelmatig, minstens een keer per dag gekamd moeten worden, maar dit geld voor meerdere langharige rashonden.


Gezondheid
Zoals alle middelgrote tot grote rashonden kan de Golden retriever gevoelig zijn voor de gewrichtsaandoeningen HD en ED. Een goede natuurlijke verse voeding aangevuld met NOW Vitamines, PUUR Glucosamine compleet en PUUR Omega 3 dragen bij vanaf jonge leeftijd tot de ontwikkeling van gezonde gewrichten pezen en spieren. Een pup van een middelgroot tot groot ras moet zich langzaam kunnen ontwikkelen met gedoseerde en gecontroleerde beweging. Slungelige jonge honden hebben baat bij PUUR Spondy voor een sterkere achterhand.