Labrador Retriever

Basisinformatie                     

Oorsprong: Canada
Classificatie FCI: Groep 8 Sectie 1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Labrador Retriever
Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


De Labrador Retriever ook kortweg genoemd Labrador of Lab is een hondenras dat van oorsprong afstamt van de St. Johns hond. Midden 19e eeuw werd het ras gekruist met een aantal rassen zoals de Flatcoated Retreiver, de Spaniel en de Gordon setter. In New Foundland (Canada) werd de St. Johns hond gebruikt in de visserij. In Engeland werd de Labrador gefokt voor de eendenjacht. Zoals veel waterhonden hebben zij grotere vliezen tussen de tenen. Labradors zijn atletische, speelse, intelligente honden en het meest geregistreerde ras in Denemarken, Engeland, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en vanaf 1991 in de Verenigde Staten. Het is een favoriet ras voor de begeleiding en assistentie van mensen. Denk aan blindegeleidehond en kinderen of volwassenen met autisme. Het ras is uitstekend geschikt als hulphond voor mensen met angststoornissen en PTST. Ook worden zij gebruikt voor opsporingswerk bij douane of politie.

Geschiedenis
In het visserdorp St. John’s halverwege de 18e eeuw in Newfoundland Canada stonden de vissershonden bekend als taaie honden die de netten lijnen en vissen binnen haalden voor de lokale vissers. Zij voeren mee op kleine vissersboten, en dankzij de krachtige poten, dikke staart en dubbele vacht met waterafstotende onderlaag waren zij geschikt om zich snel door het koude water te verplaatsen. De mentale en fysieke eigenschappen van de labrador zijn dus ontstaan in het onherbergzame landschap voor de kust van Newfoundland. De werkhonden zijn begin 19e eeuw in Engeland geïntroduceerd. De jagers waren onder de indruk van de vaardigheden van apporteren uit het water of op het land. Een van de jagers genoemd de tweede Earl of Malmesbury was de eerste voorvechter van de labrador retriever in Engeland. Deze Earl importeerde St. John's-honden uit Newfoundland. Hij stichtte zijn kennels voor het ras en in tegenstelling tot andere kennel eigenaars kruiste hij zijn honden niet met andere rassen. zo bleef het ras zuiver. In kennels van de Duke of Buccleuch in Schotland werden de honden rond 1830 geïntroduceerd. Later werden om inteelt tegen te gaan de honden uit beide kennels met elkaar gekruist.

Gebruik
De labrador is oorsprokelijk gefokt als jachthond voor het apporteren van wild na dat dit geschoten was.  Eenden en ganzen werden en worden met zachte bek uit het water geapporteerd. De labrador werkt graag voor zijn baasje en zal met zijn geharde karakter niet snel blijk geven van pijn. Hij is goed te trainen voor de jacht. Deze honden zijn bijna niet uit het water te houden! Een boottocht is een genot, toch is het verstandig de hond een reddingsvest aan te geven tijdens een boottocht. het Ruffwear K-9 float coat hondenzwemvest heeft een sterk handvat zodat wanneer de Labrador onverwacht overboord springt in diep wwater, hij moeiteloos door zijn baasje in de boot terug getild kan worden. Door zijn geharde karakter kunnen deze honden gemakkelijk meegnomen worden tijdens een huttentocht in de bergen. Zelfs voor het echte klimwerk is een een speciaal tuig ontworpen om de hond veilig hoogtes te laten overbruggen. Dit klimtuig het Ruffwear DoubleBack Harness heeft sterke punten voor de bevesting van het klimtouw. De Ruffwear Grip trex hondenschoenen beschermen de voetzooltjes tegen scherpe stenen tijdens een bergwandeling. Meet de maat van zowel de voorpoot als achterpoot. Honden hebben doorgaans een kleinere maat achterpoot.


Opvoeding
De Labrador retriever leergierig en intelligent. Bij een consquente maar zachtaardige opvoeding met een beloning komt dit ras tot zijn recht. 

Uiterlijk
De Labrador heeft een dubbele vacht en bestaat uit een dichte waterafstotende ondervacht en een langere bovenvacht. De verzorging volstaat met een borstelbeurt.  Dit ras komt voor in de kleuren bruin, zwart en blond.  De blonde kleur kan variëren van roomwit tot vossenrood. Vroeger kwamen hoofdzakelijk zwarte Labradors voor. Pas in de jaren 70 werd de blonde kleur meer gezien en populair. De bruine kleur werd pas jaren later erkend als raskenmerk en toegevoegd aan de rassstandaard. De schofthoogte van de reu is 55 tot 57 centimeter van de teef 54 tot 56 centimeter. Het gewicht van de Labrador is afhankelijk van het geslacht tussen de 25 en 35 kg. De leeftijd ligt rond de 10 tot 12 jaar.