Schotse Herdershond

Basisinformatie                     

Andere namen: Collie
Oorsprong: Schotland
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Schotse herdershond ( Collie)

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd  
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


Geschiedenis
De Schotse herdershond in Nederland meer bekent als Collie zijn er in twee vachtsoorten. Beide worden gezien als afzonderlijk ras en zijn FCI erkend.
De Schotse herdershond is al bekend vanaf 1300 in Schotland en werd ingezet als schapendrijver. Rond 1840 werd de eerste Collie vereniging opgericht. De Schotse herdershond (Collie) is ook de oorsprong van de Australische veedrijvershond. Dankzij de Barsoi en de Engelse setter heeft de Collie nu een langere neus en oogt het ras eleganter. Koningin Victoria heeft dit ras als huishond gehad, en natuurlijk werd dit ras later wereldbekend door de televisiereeks Lassie. Heden ten dage is dit ras een van de bekendste hondenrassen ter wereld.

Uiterlijk

De langharige collie heeft een lange zijden vacht met een dikke ondervacht, volle staart met vaak een zwarte vlek bovenaan in het midden van de staart met een witte punt aan het eind van de staart. De Schotse herdershond kent officieel 3 kleurvariëteiten.
Sable, de Sable kan allerlei kleurvarianten bevatten, van vossenkleur door tot mahonie maar ook goudkleur. Meestal gepaard met een witte vlek op de poten. Ook de karakterestieke bekende witte kraag die zowel volledig als half kan zijn. Er zijn ook Collies bekend zonder witte kraag.
Tricolour, dit is een zwarte Collie met witte pootjes en een kraag met bruine of lichtbruine tekening rondom de uitdrukking en de poten. Als de tricolour gekruist wordt met een Sable, kan er een combinatie ontstaan genaamd Shaded, of Dark Sable. Deze combi heeft het patroon van een sable, met zwarte haarpunten wat naarmate de hond verouderd donkerder kan worden.
Blue Merle, Blue Merle is een lastige kleur om te fokken. Vaak worden ze grijs genoemd ook wel met zwarte vlekken, wat officieel is toegestaan. Blue Merle heeft een zilverkleurige vacht, is blauwschimmel van kleur met zwarte puntjes afwisselend met vlekjes, dit met bruine of lichtbruin aftekeningen in uitdrukking en pootjes. Witte kraag en witte pootjes. De roestkleurige vlekken die soms ontstaan zijn niet ras geaccepteerd.
In Amerika is het wel toegestaan om Coloured head Collies of witte Collies te fokken. Dit zijn witte Collies met enkel een gekleurde kop of alleen een vlek op het lichaam. In Nederland word deze Collie wel gehouden als huisdier. Maar vanwege het risico op dove en soms blinde witte collies, worden ze in Nederland niet gebruikt voor de fok. De kortharige Collie kent veelal dezelfde kleurvarianten De kortharige Collie heeft alleen een stuggere en duidelijk kortere vacht.

Karakter

De Collie is een rustige, lieve hond en hecht erg aan baas en gezin, maar accepteerd toch maar een persoon als echte baas.
De Collie is uitermate geschikt om op gehoorzaamheidstraining te gaan. Ze leren snel en zijn super intelligent. Als er te weinig oefeningen worden ondernomen raakt de hond verveeld en kan ongehoorzaamheid gaan vertonen. Zeker is dat de Collie goed te trainen is op gebied van behendigheid. Apporteren is dan ook aangeboren bij deze honden. daar kunnen ze doorgaans geen genoeg van krijgen. Collies kunnen doorgaans niet tegen stemverheffing, worden dan snel zenuwachtig. Ook schreeuwen en onrust creëert een nerveuse Collie.