Siberische Husky

Basisinformatie                     

Oorsprong: Siberië
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Siberische Husky

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


Geschiedenis
Ontstaan in Siberië en uit verschillende combinaties ontstaan om lange afstanden te overbruggen met hondensledes. Behorend tot de poolhondengroep is de Siberische Husky een werker. De wolf is de oervader en dit ras toont veel gelijkenissen. Het is de perfecte sledehond. Sneeuw en extreme koude, soms tot min 40 weerstaan zij met gemak. In de zomer reflecteert de vacht het zonlicht en reguleert op deze manier de warmere temperaturen.

Iditarod,
De sledehondenrace bekent onder de naam Iditarod is wereldwijd gezien de bekende en meest uitputtende sledehondenrace in Alaska. De race begint altijd op de eerste zaterdag van maart, de start is in de hoofdstad Anchorage en finisht in Nome, de snelste tijd van deze barre tocht over een lengte van zo’n 1700 km is 9 dagen. De afstand in combinatie met extreme temperaturen tot wel -50, maakt de Iditarod tot de zwaarste uitdaging op het gebied van sledehondenraces. Sneeuwstormen, maken deze wedstrijd compleet. Tussen 1880 en 1920 werd in de wintermaanden de Iditarod route gebruikt om met sledehonden post en goederen te vervoeren naar het binnenland van Alaska. De race, en de route, is dan ook vernoemd naar deze voormalige goudzoekersplaats genaamd Iditarod. Deze voormalig belangrijke goudzoekersplaats is nu compleet verlaten. In januari 1925 brak er een difterie epidemie uit in Nome. Er waren ter plekke geen medicijnen op locatie beschikbaar, en er werd er aan grote steden in Alaska een verzoek gedaan om de daar aanwezige medicijnen naar Iditarod te brengen. Door gebrek aan regulier vervoer moest dit uiteindelijk met sledehonden gebeuren, het enige transportmiddel in de winter. In 1973 werd voor het eerst de nu overbekende Iditarod gehouden. Het is de Iditarod waar hondenschoenen voor het eerst gebruikt werden, weliswaar praten we in die tijd over hondenschoenen die toen nog handgemaakt werden om de hondenpoten te beschermen tegen koude, sneeuw en scherpe ijsstukken. Het oversteken van een rivier werd zo minder gevaarlijk voor de honden.

Uiterlijk
Schofthoogte reu is 53-60 centimeter schofthoogte teven 51-56 centimeter Het gewicht van een reu ligt zo rond de 20 en 27 kilogram, en van de teef tussen 17 en 22 kilogram. De Husky varieert qua kleur van wit tot grijs, maar ook andere kleuren zoals zwart en wit met grijs. Soms maar niet altijd hebben zij blauwe ogen. Soms kunnen ze twee verschillende kleuren ogen hebben, de een blauw en de ander bruin. de oren staan spits geplaatst, hoog aan de schedel.

Sociaal
Met andere honden gaat de Siberische Husky in het algemeen goed. Andere diersoorten kunnen een probleem geven, en kinderen het liefst niet te jong binnen het gezin. Alleen zijn vind de Husky niet fijn en qua beweging vergt dit ras heel veel aandacht.

Verzorging
In tegenstelling tot wat je zou verwachten is vaak borstelen niet nodig. Pluk de vacht na de ruiperiode voorzichtig met de hand zodra de vacht op zijn volst is. Gemiddeld verhaart de Husky 2 maal per jaar. Soms blijft de rui wat langer aanhouden, dat is afhankelijk van de temperatuur. In tegenstelling tot andere rassen met een halflange wollige vacht, zul je praktisch geen haren vinden in huis. De Husky is mede daardoor een ideale hond voor mensen met allergie. Reinig de poten met water na een wandeling in de sneeuw in verband met pekel, anders kan dat wondjes tussen de tenen veroorzaken. Of geef de hond hondenschoenen van Ruffwear aan, zoals de Polar Trex hondenschoen of de Grip Trex hondenschoenen Verzorg de voetzolen met Espree Paw Balm.

Gezondheid
Diverse oogafwijkingen, zoals staar
Heupdysplasie (hd 1)
Huid en vacht problemen

Opvoeding
De Siberische Husky is eigenwijs en heeft consequente begeleiding nodig. Beweging is heel belangrijk i.v.m. verveling, zorg voor een spel element tijdens het aanleren van gedrag. Het Ruffwear Omnijore joring system is uitermate geschikt voor dit ras. Dit trektuig is een uitstekend alternatief en geeft de hond het plezier en de voldoening van wat hem in de genen zit, het trekken van een slede. Hond en baas ervaren het plezier van actief bezig zijn in de natuur.