Beagle

Basisinformatie                     

Andere namen: Beagle
Oorsprong: Engeland
Classificatie FCI: Groep 6 Sectie 1.3

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Beagle

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C

Geschiedenis
De Beagle is een klein tot middelgroot hondenras. Deze jachthond werd en wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op hazen in een groep of zogenaamde meute. Zij speurden het wild op voor de jagers. De van oorsprong Britse hond zou zijn naam te danken hebben aan het uit de oude talen vertaalde woord “klein”, het Keltische ‘beag’ en het Oud Franse ‘beigh’. Lange tijd werd de benaming Beagle ook gebruikt voor een klein ras met overeenkomstig uiterlijk, tot rond 1896 de rasstandaard was opgesteld en de Beagle voor het eerst aan een hondententoonstelling deelnam. Het ras heeft te lijden gehad gedurende de twee wereld oorlogen van de vorige eeuw. Door het importeren van Beagles uit Amerika na de tweede wereld oorlog werd het bestand opnieuw opgebouwd en ontwikkeld. Er zijn twee soorten Beagles; de jachthond gebruikt in meutes en de show hond. De show hond is compacter qua bouw en heeft een kleinere schofthoogte.  Een favoriete sport in Engeland en Amerika is het Beagling. Voor deze jachtsport wordt een meute of pack gevormd van 20 tot 25 honden. De leider zoekt per jacht dag de samenstelling van de meute uit afhankelijk van het terrein. Een gezonde haas heeft een hogere snelheid dan een meute Beagles. Een haas wordt daarom zelden gevangen. Men kan daarom van een sport spreken. In Nederland is Beagling verboden. Afhankelijk van het terrein kan het nodig zijn de hondenpootjes te beschermen, vooral op ruig grasland. De Ruffwear Summit trex hondenschoen is geschikt voor dit kleine tot middelgrote ras.

Uiterlijk
Compacte bouw, stevig. De schofthoogte varieert afhankelijk van het geslacht tussen 33 tot 41cm. Een Beagle heeft een  gewicht tussen 11 en 15kilo. De vacht kleurvariaties zijn:  tan en wit, rood en wit, citroen en wit of drie kleuren zwart / bruin / wit. Deze laatste komt het meest voor.

Karakter
Dit ras werd eeuwenlang gefokt voor het jagen in een meute en niet gefokt als familie hond. De Beagle was oorspronkelijk een werkhond. Beagles hebben daarom voldoende beweging nodig tot anderhalf uur per dag voor een volwassen hond. Een hondenharnas als het Ruffwear webmaster harness is in combinatie met de flexlijn Ruffwear Roamer leash een perfekte combinatie voor de Beagle en zijn baasje. Gedurende de wandeling kan de hond ongestoord snuffelen. Zijn uitstekende neus leidt hem door het leven, een Beagle is een gelukkige hond wanneer hij een interessant spoor vindt. Het zijn opgewekte, vrolijke honden, vriendelijk voor kinderen.  Hij is alert, intelligent en heeft temperament. Het is een eigenzinnig type en heeft een goede opvoeding nodig.

Gezondheid
De Beagle wordt ongeveer 15 jaar oud.
Beagles zijn gevoelig voor een Hernia en volle anaalklieren.