Boxer

Basisinformatie                     

Andere namen: Duitse Boxer
Oorsprong: duitsland
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Boxer

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


Geschiedenis
De Boxer behoort tot de dogachtigen en is uiteindelijk via diverse combinaties ontstaan uit de Molossian Hound, een griekse waak, vecht en herdershond. Bekend uit Griekenland vandaar uit naar Rome en verder verspreid  door Europa. Duitsland gaf vervolgens de naam Bullenbeisser en omschreef een zeer moedige hond, die ingezet werd om op beren en everzwijnen te jagen. Ook was het ras erg populair in stierengevechten. Uit deze Bullenbeisser kwamen twee nieuwe rastypes, bekend als Danzigers en de Brabantse bullebijter. De Brabantse bullebijters waren de kleinste van de twee; de boxer komt uit deze lijn van de stamboom.

Stamboom
Zo rond 1890 is men in München, begonnen met het fokken van de Boxer. De focus lag voornamelijk op een hond die goed kon springen, met hoge snelheid en zou over een groot uithoudings vermogen moeten beschikken. Ook moest hij kunnen verdedigen en aanvallen zoals een Mastiff. In 1895 werd de eerste Boxer Club opgericht in Munchen.

Uiterlijk
De boxer is een gespierde atleet, fijn behaard met vierkante snuit. De volgende afmetingen worden gezien als rasnorm; De reu heeft een schofthoogte van 57 tot 63 cm,en weegt ongeveer 32 kg. Een teef meet tussen 53 tot 59 cm, en weegt ongeveer 28 kg. De neus van de boxer hoort zwart te zijn, breed, licht gelift en schuin. De voorsnuit is zwart. De onderkaak heeft een onderbeet, groeit net iets tot voor de bovenkaak. Aan plaats voor de tanden is geen gebrek. De lippen bedekken de tanden ruim. De Boxer heeft net als de Bordeauxdog zeer sprekende uitdrukkingen. Een zwart masker is verplicht, maar een klein wit streepje tussen de ogen is toegestaan.


Kleur
Rosgeel of oker, warmbruin met zwarte strepen, met wit aan de borst of wit op de snoet. En soms witte sokjes, een derde wit is toegestaan. Geel, van lichtbruin tot mahonie. Gestroomd of getijgerd, bedoeld word, duidelijk afgelijnde zwarte strepen op een bruine achtergrond. Witte boxers zijn uigesloten volgens de rassstandaard. in de Verenigde Staten zijn fokkers zijn die zich wel toeleggen op deze witte boxers. 20-25 % van alle boxerpuppies worden wit geboren. Deze eigenlijk zwakkere varianten hebben een verhoogd risico op doofheid. Voorheen werden witte boxers na geboorte meteen geëuthanaseerd.

Karakter
De Boxer is een trouwe huisgenoot en een beschermer van baas en gezin. Hij is waakzaam en moedig in de goede zin, en zal verdedigen wanneer dat nodig is. De Boxer gaat in de regel goed met kinderen. Wantrouwend tegenover vreemden is ook een eigenschap. De Boxer is n vrolijke hond, en houdt tijdens het spelen een vriendelijk karakter. Zijn intelligentie en moedigheid maken de Boxer tot een fijne gezinshond en gezelschapshond.

Verzorging
Eens per week borstelen met een zachte borstel, tijdens de ruiperiode wat vaker. Regelmatig het gebit inspecteren en houd de nagels kort. Boxers hebben een natuurlijke aanleg op overgewicht, geef dus afgepast te eten. Geef alles wat met voeding te maken heeft uit eigen voerbak en geen hapjes uit de hand. Boxers kunnen namelijk erg gaan kwijlen. De Boxer is gevoelig voor huidproblemen, dit kan voorkomen of behandeld worden met het combinatiepakket huid en vachtproblemen van PUUR. Het pakket bestaat uit PUUR drainage voor de afvoer van afvalstoffen, PUUR Jeuk voor het verminderen van de jeukprikkel en PUUR Omega 3 voor de conditie van huid en vacht.

Door zijn tomeloze energie, sterke lichaam is dit ras geschikt voor het Omnijore joring system van Ruffwear. Dit trektuig is een prachtig spel voor hond en baas. Te gebruiken in combinatie met een snowboard en skateboard. Zorg voor een goede bescherming van de hondenpoten en geef de hond in de zomer Grip Trex schoentjes, en 's winters in de sneeuw Polar Trex hondenschoenen van Ruffwear aan.


Erfelijke afwijkingen

Heupdysplasie
Elleboogdysplasie
Hartproblemen
Oogproblemen
Hartritmestoornissen
Huidproblemen
De gemiddelde leeftijd van de Boxer is 10 jaar.