Dalmatiër


Basisinformatie                     

Oorsprong: Kroatië
Classificatie FCI: Groep 6 Sectie 3

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Dalmatiër

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd 
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


Geschiedenis
De Dalmatiër of Dalmatische hond is afkomstig uit Kroatië zo rond de kuststreek van de provincie Dalmatië. De naam is toevallig want eigenlijk heeft de naam een andere oorsprong, namelijk dalmatica wat koningsmantel betekent. Deze naam is afgeleid van de Romeinse vertaling Dalmatica, ofwel Romeinse koningsmantel van hermelijn. Vanaf 18oo is de Dalmatiër vooral in Engeland verder gefokt, de taak was meer op het uiterlijk gefocust. Het begeleiden van koetsen en rijtuigen was zijn oorspronkelijke taak. In Nederland word de Dalmatiër gekscherend ook wel krentenhond genoemd.

Uiterlijk
Het hoofd is gestrekt met een platte schedel, tamelijk breed. Sterke stop, en een lange sterke voorsnuit.
De ogen staan ver uit elkaar zijn, gemiddeld van grootte. Donker of barnsteen teint, de rand rondom de ogen is zwart of leverbruin. De schofthoogte van de reu is ongeveer 60 centimeter, de teef vaak tussen de 57 en 60 centimeter. Het gewicht van de reu zit rond de 27 en 32 kilo, teven zijn zo ongeveer 24 tot 29 kilo.

Karakter
Een Dalmatiër is zeer intelligent, en soms ook behoorlijk eigenwijs, tijdens het opvoeden van de Dalmatiër zult u zeer consequent moeten optreden. Veel en lang wandelen is een vereiste, anders kan de verveling toeslaan. Bewaken is niet zijn sterkste kant. Teefjes in de regel iets waakser dan reuen. Hele dagdelen of dagen alleen is niets voor de Dalmatiër. Een kindervriend is dit ras zeker, en altijd in voor een spelletje.

Verzorging

Een keer borstelen per week volstaat omdat het een kortharig ras betreft, tijdens de ruiperiode het liefst twee keer per week.

Gezondheid

Doofheid
HD
ED