Dobermann

Basisinformatie                     

Oorsprong: Duitsland
Classificatie FCI: Groep 2 sectie 1

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Dobermann

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd   
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C
Geschiedenis
Ook de Dobermann is zoals vele rassoorten genoemd naar zijn oorspronkelijke ontwikkelaar, het was de Duitse incasseerder/deurwaarder Karl Friedrich Louis Dobermann. Hij wilde een sterke werk en waakhond fokken die allerlei taken aankon, maar in de eerste plaats wilde Karl Friedrich een hond die hem zou beschermen tegen nalatige betalers. Vaak hadden mensen vroeger honden, dus enige bescherming zou hem goed uitkomen tijdens zijn werk. Er is niet precies bekend welke rassen er gebruikt zijn om tot de uiteindelijke dobermann te komen zoals wij hem nu kennen. Maar de Rottweiler,  Duitse pinscher en terriër zijn ongetwijfeld gebruikt. De kleur en de kracht van de rottweiler, de snelheid van de pinscher en vastberadenheid van terriërs maken de hedendaagse Dobermann tot een oersterk kalm en trouw ras.

Uiterlijk
De Dobermann is gespierd en evenwichtig van lichaamsbouw, krachtig en statig in zijn voorkomen. De Dobermann is er in 6 kleurcombinaties, brown en tan, black en tan, isabel, blue en tan, white en fawn en single tan. De black en tan en de brown en tan zijn als enige kleurstelling goedgekeurd bij het FCI.

Karakter

Dobermanns zijn zeer vriendelijk van aard en worden tegenwoordig overwegend als gezelschapshond gehouden. Als de Dobermann goed gesocialiseerd word zijn zij zeer trouw aan het gezin, en zullen het verdedigen tot het uiterste. Maar ook afgericht als politiehond en speurhond voldoed de Dobermann aan alle voorwaarden.

Verzorging
De dobermann heeft niet veel verzorging nodig met betrekking tot de vacht, ze zijn kortharig en een keer per week borstelen is voldoende om de dode haren te verwijderen. De Dobermann heeft veel beweging nodig. Bij te weinig beweging kan hij onrustig worden en nukkig gedrag vertonen. Deze hond is geschikt om mee te joggen of lange wandelingen mee te maken. Pas op de voetzooltjes, heet asfalt en grind kunnen de poten verwonden. Hondenschoenen zijn ideaal voor honden die veel naast de fiets lopen of eindeloze wandelingen maken. De meeste vrijheid heeft de aangelijnde hond met een flexlijn, ook voor joggers is de Roamer leash flexlijn een uitkomst.

Gezondheid
De gemiddelde levensduur is 10 tot 13 jaar. Belangrijke afwijkingen en ziektes bij de Dobermann zijn;
kanker
dilatatieve cardiomyopathie
HD
ED
Allergie