Newfoundlander

Basisinformatie                     

Oorsprong: Canada
Classificatie FCI: Groep 2 sectie 2

Hondenartikelen.com - Aanbevolen artikelen en producten voor de Newfoundlander

Hondenartikelen

Hondenschoenen Grip Trex   Antislip Hondenschoenen   Hondenschoen Polar Trex   Hondenjas
Honden halsband leer op maat gemaakt   Hondenzwemvest   Hondenrugzak   Trektuig voor honden
Hondentuig Webmaster Harness   Hondenriemen leer lamsleder gevoerd 
Jogginglijn

Homeopatische middelen en vitamines

Vetramil honingzalf wondzalf  PUUR Jeuk   Vuurwerkangst   Glucosamine   PUUR Spier  
PUUR Spieropbouw
   PUUR Pees   Vitamine C


Uiterlijk
De Newfoundlander komt van oorsprong uit Canada. Dit hondenras werd gebruikt voor het binnenslepen van vissersnetten. Hij is een uitstekende zwemmer en zeer geschikt voor het redden van mensen uit het water. De Newfoundlander behoort tot de zeer grote hondenrassen. Zijn uiterlijk heeft veel weg van een beer met zijn typerende rollende gangwerk, lange dubbele vacht en kleur. De gemiddelde schofthoogte is 71 cm voor een reu, en 66 cm voor een teef. Het gewicht varieert afhankelijk van het geslacht tussen de 60 en 70 kg.


Vacht en verzorging
De vacht van de Newfoundlander is bijzonder en verklaard waarom deze hond uitstekend geschikt is voor “waterwerk”. De vacht bestaat uit een wollige waterafstotende onderlaag , en een langere bovenlaag. Het kost veel tijd de vacht goed te onderhouden. Met name tijdens de rui is een vuilniszak vol uitgekamd haar niet ongewoon. Dit hondenras kan gevoelig zijn voor hotspots. Door de dichte lange beharing wordt de hotspot vaak niet opgemerkt. In de winter tijdens de wandelingen in de sneeuw vormen zich tussen de tenen ijsballetjes. Dit kan voor de hond vervelend en pijnlijk zijn. Neemt u de hond mee op wintersport of maakt u vaak wandelingen in de sneeuw dan zijn de Ruffwear Polar trex hondenschoenen een uitkomst. De hondenpoten blijven droog en beschermd. Dankzij de hoge manchet kan er geen sneeuw in de schoenen komen. De zool is anti-slip hondenschoenen zijn speciaal ontworpen voor zeer gladde ondergrond. Ideaal voor een Newfoundlander. U kunt de hondenschoenen vinden door bovenaan de pagina de link aan te klikken. De traditionele kleur van een Newfoundlander is zwart, maar ook bruin komt voor. Een witte aftekening op de borst, tenen en staartpunt komt voor bij zowel de zwarte als bruine Newfoundlander. Voor dit ras dat gek op water is, is het hondenzwemvest van Ruffwear een uitkomst.

Landseer en Landseer ECT
Na de Tweede Wereldoorlog werd opnieuw de discussie gevoerd in Nederland, Zwitserland en Duitsland of de wit-zwarte Newfoundlander en de Newfoundlander tot hetzelfde ras zouden behoren. Eerder in 1886 werd in Engeland bij het oprichten van de Newfoundlanderclub besloten dat de honden behalve qua kleur gelijk zijn. Echter door het vaststellen van een aparte rasstandaard in 1960 worden de verschillen wel erkend. Het wit-zwarte type wordt vanaf dat moment Landseer ECT (Europian Continental  Type) genoemd. Er zijn wit-zwarte Newfoundlanders, de Landseers en Landseer ECT. Beide honden lijken op elkaar maar verschillen op 1 punt. De Landseer ECT staat iets hoger op de benen.

Karakter
De Newfoundlander is een vriendelijke hond en met zijn tolerante karakter een grote kindervriend. Hij is zeer gehecht aan zijn gezin. Vroeger werd hij gebruikt als reddingshond om mensen uit het water te redden en voor het binnenslepen van vissersnetten. Deze hond is niet uit het water te houden, zijn vroegere werk zit hem nog in de genen. Alles wat hij in het water ziet zal hij met plezier op de kant slepen.

Gezondheid
De Newfoundlander kan als alle grote en zware rassen last hebben van HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie). Ondanks dat er met honden die deze erfelijke aandoening in zware mate hebben niet gefokt mag worden, zijn HD en ED niet verdwenen. Voeding speelt mede een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze botafwijkingen. Jonge honden van een groot ras moeten langzaam groeien om een sterk beenderstelsel spieren en pezen te ontwikkelen. Dit bereikt men door verse voeding aangevuld met vitamines te geven. Een voorbeeld hiervan kan men vinden in de boeken van Dr. Ian Billinghurst  "Give your dog a bone"